fbpx
Charleroi răsplătește prin calitate

Despre AUR

Ce este aurul?

   Aurul este un element chimic cu simbolul Au (latină, aurum) și cu numărul atomic 79. În cea mai pură formă, este un metal strălucitor, ușor roșiatic, dens, moale, maleabil și ductil.

În modă, aurul a inspirat de-a lungul timpului atât creatorii, cât şi purtătorii. Este recunoscut ca fiind cel mai iubit metal preţios din lume. Aurul îşi păstrează intactă valoarea, indiferent de starea de război sau de pace, de mersul economiilor sau de fluctuaţiile celorlalte pieţe. În plus, aurul nu are naţionalitate şi este recunoscut ca fiind unul dintre cele mai potrivite moduri de conservare al bogăţiei.

Puritatea aurului sau ce reprezintă karatele aurului?

  Karatul (prescurtarea ”k” sau ”kt”) este unitatea de măsură standard pentru puritatea aurului. În stare naturală, aurul are 24 de karate, ceea ce înseamnă că 24 de părți din 24 posibile sunt aur pur (99,9%), așadar aur care nu a fost aliat cu alte metale. 

Diagrama Karate de aur

Sistemul de marcaj:

– 24k – aur pur;

– 22k – aliajul conţine 22 de părţi aur şi 2 părţi alte metale. Procentaj de 91.6% aur;

– 18k – aliajul conţine 18 părţi aur şi 6 părţi alte metale. Procentaj de 75% aur;

– 14k – aliajul conţine 14 părţi aur şi 10 părţi alte metale. Procentaj de 58.5% aur;

– 12k – aliajul conţine 12 părţi aur şi 12 părţii alte metale. Procentaj de 50% aur;

– 10k – aliajul conţine 10 părţi aur şi 14 părţi alte metale. Procentaj de 41.7% aur;

– 8k – aliajul conţine 8 părţi aur şi 16 părţi alte metale. Procentaj de 33.3% aur.

Aurul de 24k și 22k este considerat prea moale pentru bijuteriile fine, deși este apreciat și purtat în unele culturi.

Aur de 14k:

  • Echilibru bun între durabilitate și preț datorită procentului mai mare de aliaje utilizate;
  • Alegerea cea mai populară. 


Aur de 18k:

  • Alegere luxoasă, atractivă;
  • Puțin mai moale decât 14k din cauza cantității mai mari de aur pur maleabil din aliaj;
  • Considerat a fi capătul de lux al bijuteriilor fine.

Aurul din produsele Charleroi este un aur de calitate superioară, italian. Toate culorile de aur sunt naturale, nefiind manipulate prin placare. Aurul alb este obținut din aliaj cu argint, paladiu, rodiu și are o protecție în plus datorată scufundării într-o baie de rodiu, urmată de o alta de platină. Aurul roz nu este un aur galben placat, ci este obținut din aliajul natural cu cupru. Nu vindem produse din aur turcesc.

Culoarea aurului

      Culoarea aurului este influenţată de felul şi de cantitatea aliajelor. Aurul pur are o culoare tipică, numită şi galben „sol” (culoarea Soarelui). Aurul poate fi aliat cu mai multe metale: argint, cupru, platină, zinc, paladiu şi altele.

Bijuteriile noastre fine sunt disponibile în trei culori: aur galben, aur alb și aur roz.

Ce este aurul galben?

Un amestec aur pur cu argint, cupru (și o urmă de zinc). Acestea conferă bijuteriilor din aur galben o bogată strălucire. Deși procentele fiecărui metal folosit pentru a crea aliajul variază, toate formulele încep cu 75% aur pur pentru aur de 18k și 58,5% pentru aur de 14k. Rezultatul emite o clasică strălucire caldă. Aurul de 14 k devine mai tare, astfel încât ţintuirea diamantelor va fi mai rezistentă în timp. Este un aur mai potrivit inclusiv pentru diamantele cu o culoare inferioară, cu o slabă nuanță de galben.

Dacă sunteți interesat de aurul galben de 14k, care este mai puțin bogat în culoare decât aurul galben de 18k, este important să rețineți nu doar diferența de culoare dintre cele două karate, ci şi diferența de durabilitate și duritate. 18K este mai moale și, prin urmare, va afișa mai ușor zgârieturile. 14K este mai dur, ceea ce îl face mai rezistent la zgârieturi.

Ce este aurul alb?

Aurul alb este o alegere populară în materie de bijuterii, este fabricat în principal din aur pur, împreună cu un amestec de metale dense, cum ar fi cupru, zinc, rodiu sau paladiu. Culoarea albă se obține printr-o selecție atentă a metalelor aliate, care decolorează galbenul roșcat al aurului pur.

Nu doar că este un amestec de metale, aurul alb se plachează cu rodiu, un metal din aceeaşi familie cu platina. Acesta adaugă tărie şi durabilitate şi, cel mai important, dă o strălucire aparte bijuteriei, ceea ce îl face metalul ideal.

De ce se îngălbenește aurul alb?

Aliajele cu care este obținut albul strălucitor, pe care îl admirăm în vitrinele magazinelor, nu pot estompa culoarea puternică a galbenului din aurul pur, așadar culoarea originală a aurului alb este un alb îngălbenit. În funcție de karatale alese, nuanța de galben este mai vizibilă.

Pentru aurul de 14k, vom găsi în compoziția acestuia 58,5% aur fin și 41,5% aliaj, ceea ce înseamnă că, din producție, bijuteria va avea o tentă gălbuie.

Pentru aurul de 18k, vom găsi în compoziția acestuia 75% aur fin și 25% aliaj, ceea ce înseamnă că, din producție, bijuteria va avea o tentă vizibilă de galben. 

Pentru a căpăta albul perfect, se aplică pe deasupra un strat de rodiu, care oferă bijuteriei strălucire și durabilitate.

Așadar, recomandarea noastră este ca atât pentru inele, cât și pentru verighete, să optați pentru aurul de 14k.

Comparativ cu alte produse de profil din piața românească, bijuteriile Charleroi sunt scufundate în baia de rodiu două minute și jumătate, fapt ce oferă protecție albului perfect un timp îndelungat, față de pierderea rapidă a culorii altor bijuterii, realizate de alte branduri, motivul fiind scufundarea bijuteriilor în baia de rodiu un timp de doar 25 de secunde. Lucrul acesta se întâmplă deoarece un gram de rodiu are un preț extrem de ridicat, acesta ajungând la peste 1500 euro/gram.

Recomandarea este ca, atunci când folosiți creme, săpun sau dezinfectant, să înlăturați bijuterile de pe degete, deoarece produsele de igienă conțin parfum și diverse substanțe chimice, acestea atacând stratul de rodiu, înlăturându-l mult mai repede.

Ce este aurul roz?

      Aurul roz este un aliaj între aur natural și cupru, utilizat pe scară largă în industria bijuteriilor. Prin combinarea aurului cu diverse procentaje de cupru, se obțin în general 3 tonuri de aur roz: o culoare cu tentă roșiatică, roz și roz foarte deschis. Aurul roșu are o proportie de 50% – 50% de cupru cu aur, iar aurul roz și roz deschis au o proporție de cupru cu aur de 25%-75%, diferența făcând-o cantitatea de metal alb utilizată.

Despre ARGINT

Ce este argintul sterling?

Argintul pur este relativ moale și maleabil și ușor de deteriorat – nu este potrivit pentru bijuterii. Pentru a se apăra împotriva deformării sau deteriorării, argintul este combinat cu alte metale pentru a-l face mai durabil. Argintul Sterling este cel mai comun amestec de aliaje găsit în bijuterii. Trebuie să fie cel puțin 92,5% argint pur, dar celelalte 7,5% pot fi orice metal. De obicei, acest metal de aliere este cuprul. Secole de experimente au arătat că, cuprul, este cel mai bun partener al argintului, fără a-i afecta culoarea frumoasă. Cantitatea mică de cupru adăugată argintului Sterling are un efect foarte mic asupra valorii metalului. În schimb, prețul argintului este afectat de munca implicată în realizarea articolului, de priceperea meșterului și de complexitatea designului.

Istorie și semne distinctive

Fabricarea de bijuterii și monedă din argint Sterling a fost o practică de foarte mult timp – din jurul secolului al XII-lea pentru a fi mai precis. Monedele de argint din această epocă erau denumite „Easterlings”, în special în piețele de vite. În cele din urmă, numele a fost scurtat la „Sterling”, care este acum folosit pentru a desemna cel mai înalt grad de argint. Denumit cu drag „metalul lunii”, din cauza culorii sale alb lăptos și gri, argintul este de obicei ștampilat cu ceea ce este cunoscut ca un semn distinctiv. Semnul distinctiv indică cantitatea de conținut de argint pur și, uneori, denotă data finalizării și țara de origine. Și conform legii federale, trebuie să fie însoțit de o marcă a producătorului sau de o marcă înregistrată. Mărcile de calitate acceptabile pentru argintul sterling includ:

Argint Sterling – Ster 0,925

Care este cel mai bun mod de a avea grijă de bijuteriile din argint sterling?

Cu îngrijirea corespunzătoare, bijuteriile tale din argint sterling de calitate fină vor dura toată viața. Pentru a minimiza zgârieturile și alte daune, depozitați-vă bijuteriile din argint fie într-o pungă de pânză, fie într-un compartiment separat din cutia de bijuterii. Evitați să vă expuneți argintul la substanțe chimice de uz casnic, cum ar fi înălbitorul și amoniacul sau când înotați în apă cu clor, deoarece aceste substanțe chimice pot deteriora argintul sterling.

Curăță-ți bijuteriile din argint în mod regulat

De asemenea, trebuie avut grijă pentru a preveni acumularea de ternuri de argint, o tocire care apare în mod natural atunci când argintul reacţionează cu sulful sau hidrogenul sulfurat din aerul ambiant. Pentru a vă curăța argintul, utilizați o cârpă moale cu un polish formulat special pentru a îndepărta murdăria. Puteți găsi lacuri, soluții sau cârpe potrivite pentru a îndepărta murdăria, la magazinele de hardware sau magazinele de artizanat specializate. Pata este cel mai ușor de îndepărtat atunci când devine vizibilă pentru prima dată, deși purtarea des a bijuteriilor tale din argint este cea mai bună modalitate de a preveni acumularea de ternuri. Curățarea regulată a tuturor obiectelor dvs. de argint va preveni deteriorarea și vă va păstra argintul strălucitor și, dacă este necesar, un strat proaspăt de rodiu de la argintarul dvs. local va reda strălucirea originală a argintului sterling.

Bijuteriile de La Charleroi sunt făcute din Argint Sterling?

Bijuteriile și accesoriile din argint de la Charleroi sunt realizate din argint sterling frumos, standardul pentru bijuteriile din argint de înaltă calitate.

Despre PLATINĂ

Platina este unul dintre cele mai rare şi mai scumpe dintre toate metalele preţioase. Menţionat pentru prima dată în 1557 de către umanistul italian Julius Caesar Scaliger şi declarat a fi singurul metal potrivit pentru un rege (Regele Louis al XV-lea al Franței), platina a devenit treptat cel mai apreciat metal datorită rezistenţei sale şi multiplelor utilizări tehnice.

Platina este un metal de culoare albă, cu o slabă nuanţă de cenuşiu. Este, după iridium, cel mai greu dintre metale. Densitatea sa variază la extragere între 21 şi 21,5 g/cmc, dar poate atinge 21,7 g/cmc după laminare. Se topeşte în mod normal la 1755 grade C, este destul de maleabil, iar rezistenţa la tracţiune este de 31 daN/mmp. Propietatea esenţială a platinei este inoxidabilitatea la temperaturi ridicate. Este insolubil în majoritatea acizilor concentraţi, luaţi separat, numai apa regală o poate dizolva la cald. Se poate alia cu majoritatea metalelor, în industria bijuteriilor se aliază cu cuprul, 950 % platină. Cea mai mare calitate a platinei este rezistența și duritatea. În cazul celorlalte metale preţioase (aurul galben sau alb), în momentul în care sunt zgâriate sau lovite, o mică parte din acest material se pierde. Din acest motiv, putem observa în timp reducerea în greutate a bijuteriilor din aur. Acest lucru nu este valabil în cazul platinei, fiind un material dur este folosit cu predilecţie în producerea bijuteriilor cu diamante. Singurul efect al folosirii de lungă durată a bijuteriilor de platină este instalarea unui efect patinat. Bijutierul, dar şi dumneavoastră acasă puteţi revigora aceste bijuterii prin lustruirea cu un material moale sau utilizând săpun lichid şi apă caldă. În acest fel, bijuteriile vor căpăta luciul lor specific şi aspectul nou. Majoritatea bijuteriilor din platină au o puritate de 95%, doar 5% din aliaj este format din iridium sau paladiu. Pentru a fi siguri de calitatea şi de puritatea bijuteriei din platină, este recomandat să vă uitaţi la marcaj (950 Plat).

     Platina este un material căutat pentru inele de logodnă și verighete. Luciul alb natural al platinei nu se va estompa și culoarea nu se va schimba niciodată. În acelaşi timp, platina accentuează strălucirea şi sclipirea unui diamant. Platina va dura pentru totdeauna, făcând-o simbolul suprem al dăruirii.

Puritatea Platinei

    Platina noastră este pură în proporție de 95% (5% iridiu, paladiu, ruteniu și alte aliaje), iar puritatea sa o face în mod natural hipoalergenică, ideală pentru cei cu probleme de piele sensibilă.

Cum să mențineți luciul metalic al platinei

   Obiectele din platină se pun într-o soluție slabă de apă caldă cu săpun lichid, apoi se spală cu o perie moale.

Despre PALADIU

Paladiul este un metal cu aspect asemănător cu cel al platinei. Din cauza lipsei de platină a fost utilizat în industria de bijuterii, unde se foloseşte la realizarea de piese (în special de monturi) de mare valoare. Este un metal alb-cenuşiu, având culoarea platinei. Densitatea sa este 12 g/cmc, iar punctul de topire 1545 grade C. Calităţile mecanice sunt comparabile cu ale platinei. I se poate mări rezistenţa prin adăugarea de alte metale, cu care se aliază foarte uşor. Este inatacabil de aer sau apă la temperatura ambiantă. Este atacat la rece de acidul azotic concentrat şi la cald de acidul sulfuric concentrat. Este dizolvat de apa regală.

În stare pură, este prea moale pentru a fi utilizat. Se aliază cu diverse metale preţioase sau comune, în bijuterie se utilizează aliajul Pd-Ni 950%, ameliorându-i considerabil calităţile mecanice. În aliaj complex cu aurul şi argintul, se utilizează în stomatologie.

Paladiu versus platina

Platina este regele metalelor. Inelele de platină sunt cu aproximativ 60% – 70% mai grele decât verighetele de aur sau paladiu. Este un metal mult mai durabil decât aurul. Datorită cererii la nivel mondial de platină, prețul acestui metal prețios este mai mare decât oricând, făcând din verighetele din platină o investiție excelentă. Dacă bugetul vă permite, platina este cel mai prețuit și mai scump dintre toate metalele.

      Pe de altă parte, paladiul oferă multe dintre aceleași caracteristici ale platinei, la un preț mult mai mic. Atât inelele de platină, cât și cele de paladiu sunt 95% pure. Ambele metale sunt adevărate metale albe natural, care nu necesită placare. Ambele metale sunt hipoalergenice. Ambele metale sunt aproximativ egale ca rezistență la zgârieturi, paladiul este de fapt puțin mai rezistent. Platina are o greutate mai mare decât paladiul, iar metalul este evaluat mai mult pe piața metalelor. Datorită culorii sale albe veșnice, proprietăților hipoalergenice și prețului accesibil, inelele din paladiu reprezintă o alternativă la verighetele din platină. Dacă trebuie să ai toate calităţile oferite de paladiu, dar vrei şi un inel care să aibă o valoare intrinsecă mai mare, atunci alege platina.

      La Charleroi, toate bijuteriile noastre din paladiu sunt realizate cu paladiu 950 (PD950) pentru a crea bijuterii ușoare, maleabile și hipoalergenice.

0