Cei 4 C ai diamantelor
Află care sunt factorii cruciali utilizați pentru a evalua calitatea și valoarea diamantelor.
Cele 4 caracteristici ale diamantelor:
Acest scurt tutorial explică cele 4 C (caracteristici) ale diamantelor – tăietură, culoare, claritate și greutate în carate.
Tăierea diamantelor
Ați observat vreodată câte suprafețe are un diamant? O tăietură de diamant se referă la cât de bine proporționate sunt dimensiunile unui diamant și la modul în care aceste suprafețe, sau fațete, sunt poziționate pentru a crea strălucire și claritate. De exemplu, care este raportul dintre diametrul diamantului şi adâncimea acestuia? Particularităţile respective determină frumusețea și prețul unui diamant.
Te întrebi care este cea mai bună tăietură a unui diamant?
Dintre cele patru caracteristici (tăietură, culoare, claritate, carate), tăietura are cea mai mare influență asupra frumuseții și strălucirii unui diamant. Chiar și un diamant cu un grad de claritate impecabil (fără pete sau incluziuni) poate arăta neplăcut dacă tăietura este prea mică sau prea adâncă. Deci, atunci când alegeți ce diamant să cumpărați, îndreptați-vă interesul către o tăietură cât mai spectaculoasă.
Excelent cut (tăietură ideală): această rară tăietură reprezintă aproximativ 3% din tot ce înseamnă calitatea tăieturii unui diamant. Reflectă cea mai mare parte a luminii care cade pe suprafaţa diamantului.
Very good cut (tăietură foarte bună): tăietura care se întâlneşte în aproximativ 15% din cazuri. Reflectă aproape la fel de multă lumină ca tăietura ideală, dar prețul este unul mai mic.
Good cut (tăietură bună): aproximativ 25% din topul de calitate a tăierii unui diamant. Reflectă cea mai mare parte a luminii, dar nu la fel de mult precum cele două variante superioare calitativ.
Fair cut (tăietură acceptabilă): un diamant tăiat corect reflectă, de obicei, o mai mică parte de lumină. Pentru cei care doresc să maximizeze greutatea în carate, în raport cu alte caracteristici, un diamant din această categorie poate fi o alegere optimă, greutate mai mare la un buget mai redus.
Poor cut (tăietură slabă): așa cum sugerează și numele acestei categorii, diamantele tăiate slab nu sunt preferabile, deoarece fie sunt prea ascuțite și înguste, fie accentuat plate şi/sau late. Din fericire, sunt destul de rare. Frecvent, categoriile inferioare ca tăietură pot fi găsite în cazul diamantelor mici, care nu sunt certificate.
În timp ce 70% din piața diamantelor este formată strict din diamante cu tăieturi acceptabile sau slabe, Charleroi nu oferă spre vânzare diamante de acest tip, nici separat şi nici în bijuterii. Diamantele care prezintă o calitate inferioară de tăiere par adesea sticloase sau mate, sau sunt pur și simplu prea mici, fără a se ridică la standardul nostru de calitate excelentă, la un preț acceptabil/convenabil.
Caracteristicile unui diamant bine tăiat sunt: strălucirea superioară, refracția şi splendoarea.
Strălucirea se referă la reflectarea luminii albe.
Refracția este dispersia luminii în culorile curcubeului.
Splendoarea este jocul de contrast dintre zonele întunecate și cele luminoase, sclipirea.
Componentele geometrice ale unui diamant:
Suprafața – cea mai mare fațetă a unei pietre prețioase.
Coroana – porțiunea superioară a unui diamant, care se extinde de la brâu la suprafață.
Brâu – intersecția coroanei și a pavilionului, care definește circumferința unui diamant.
Diametru – măsurarea de la o margine a brâului unui diamant către partea opusă.
Pavilion – porțiunea de jos a unui diamant, care se extinde de la brâu până la culet.
Culet – fațeta de la vârful unei pietre prețioase. Stilul preferat pentru un culet este de a nu fi vizibil cu ochiul liber.
Adâncime – înălțimea unei pietre prețioase măsurată de la culet la suprafață.
Tăietura unui diamant și forma diamantului nu sunt același lucru.
Deși acești termeni sunt uneori folosiți interschimbabil, tăierea diamantului și forma diamantului înseamnă lucruri diferite.
Tăierea diamantului stabilește performanța la lumină a unui diamant și se bazează pe o combinație de factori: proporții, simetrie și lustruire (starea de suprafață generală a fațetelor unui diamant).
Culoarea diamantului
Diamantele se găsesc în aproape orice culoare naturală, inclusiv gri, alb, galben, verde, maro și roz.
Culoarea diamantului este o caracteristică importantă, care influenţează frumusețea unui diamant. Ca toate cele patru caracteristici, culoarea este un aspect important atunci când cumpărați un diamant. În timp ce culoarea influenţează prețul, există o serie de factori care vă pot ajuta să decideți ce grad de culoare este potrivit pentru dumneavoastră.
Scala de culori a Institutului American de Gemologie (GIA) este standardul industrial pentru clasificarea diamantelor. Gradele de culoare ale diamantului GIA variază de la D (incolor) la Z (galben deschis sau maro). Mulți oameni se întreabă de ce scara de clasificare a diamantelor GIA începe la D. Sistemele arhaice foloseau gradele AC, 1-3 și I-III etc. GIA și-a propus să standardizeze aceste sisteme diverse și și-a început scara cu un grad de la D.
Calitatea diamantelor pe care le propune Charleroi variază de la D (incolor) la G (alb).
Diamantul de culoare D este cel mai înalt grad și este extrem de rar. Zece procente dintre clienți aleg un diamant de culoare D.
Diamantele de culoare E arată aproape identic cu diamantele de culoarea D. De cele mai multe ori, diferențele de culoare dintre un diamant D și E sunt vizibile doar pentru un gemolog expert atunci când cele două diamante sunt văzute sub lupă.
Diamantele de culoare F sunt aproape identice cu diamantele de culoare D și E, fără aproape nicio culoare vizibilă. Chiar și sub lupă diamantele D, E și F vor arăta aproape identic, doar un gemolog expert poate face diferența.
Diamantele de culoare G deși au unele nuanțe de culoare, sunt aproape imposibil de detectat cu ochiul liber.
Diamantele de culoare H au o nuanță slabă de galben care este adesea vizibilă la mărire în lumină puternică, mai ales când sunt comparate cu diamantele cu un grad de culoare mai ridicat.
Diamantele de culoare I au o ușoară nuanță galbenă, care este mai vizibilă prin comparație cu un grad de culoare superior.
Diamantele de culoare J au o nuanță galbenă slabă, care este ușor de observat la lumini puternice și la mărire sub lupă.
Diamantele de culoare K sunt clasificate ca „nuanță slabă” pe scara de culori a diamantelor, ceea ce înseamnă că au o nuanță galbenă, vizibilă chiar și cu ochiul liber.
Diamantele de culoare L au o nuanță galbenă care este vizibilă cu ochiul liber.
Diamantele de culoare M au o nuanță galbenă, clară, vizibilă cu ochiul liber.
Diamantele din gama N la Z au o nuanță galbenă sau maro vizibilă.
Sfat util: prețurile diamantelor scad sau cresc în ordine alfabetică. De exemplu, un diamant cu gradul de culoare G este mai puțin costisitor decât un diamant cu gradul de culoare D.
Dacă te întrebi care culoare de diamant este cea mai bună…
Absența culorii într-un diamant este ceva extrem de rar și, prin urmare, această particularitate va face diamantul respectiv a fi extrem de scump. În timp ce majoritatea clienților noștri aleg un grad de culoare D, E sau F, alţii optează pentru culoarea G, pentru a profita la maximum de bugetul lor și alocă mai mult pentru cea mai bună tăietură pe care și-o pot permite (ceea care oferă mai multă strălucire).
Ce este fluorescența diamantelor?
Fluorescența diamantelor este un fenomen fascinant, diamantele strălucesc atunci când sunt expuse la razele UV cu undă lungă. Uneori poate crește sau scădea valoarea unui diamant. De asemenea, poate afecta aspectul diamantului. Cum ar trebui să ții cont de fluorescență atunci când alegi diamantul perfect? În această prezentare, vom acoperi următoarele întrebări:
Ce este fluorescența diamantului?
Fluorescența este strălucirea pe care o vedeți uneori, atunci când un obiect emite lumină vizibilă. Unele diamante au fluorescență atunci când sunt expuse la razele ultraviolete cu undă lungă (UV) din surse precum soarele. Acest lucru le poate determina să emită o lumină albăstrie sau, mai rar, o lumină galbenă sau portocalie. Odată ce sursa de lumină UV este îndepărtată, diamantul încetează să mai fie fluorescent.
Toate diamantele sunt fluorescente?
Nu. Doar aproximativ 25% până la 35% din diamante prezintă un anumit grad de fluorescență ca reacție la lumina UV, cu undă lungă. Peste 95% dintre aceste diamante au fluorescență albastră. Câteva, rare, prezintă alte culori în respectiva particularitate, cum ar fi galben sau verde.
Există un grad de fluorescență de diamant?
Fluorescența nu este un factor de clasificare precum GIA 4C (culoare, claritate, tăiere și greutate în carate), dar este o caracteristică de identificare. Rapoartele de clasificare a diamantelor descriu fluorescența unui diamant prin intensitatea sa în lumina UV, cu undă lungă (niciuna, slabă, medie, puternică și foarte puternică). Dacă fluorescența este medie, puternică sau foarte puternică, se va nota culoarea fluorescenței.
Unii profesioniști din comerț cred că fluorescența albastră îmbunătățește aspectul unui diamant, în special în cazul diamantelor cu gradele de culoare de la I la M. Fluorescența albăstruie poate face ca un diamant slab gălbui să pară mai spre incolor în lumina UV, parte din lumina naturală. Ca urmare, diamantele cu gradele de culoare I la N, cu o fluorescență albăstruie foarte puternică spre medie, pot avea un preț ușor mai mare pe carat decât diamantele cu clase de culoare similare care nu au fluorescență.
Opusul este valabil pentru diamantele cu grade de culoare mai mari. În comerț, diamantele din gama de culori de la D la H, cu fluorescență albăstruie, sunt adesea considerate mai puțin de dorit decât diamantele de calitate similară fără fluorescență, deoarece unii oameni cred că fluorescența albăstruie poate determina diamantele să aibă un aspect neclar. Într-un studiu recent, GIA a observat că fluorescența albastră are un impact redus sau deloc asupra transparenței.
Este fluorescența diamantului bună sau rea?
Fluorescența diamantului nu este nici bună, nici rea. Unii oameni găsesc diamantele fluorescente frumoase și fascinante, alții s-ar putea să nu. Opiniile variază pe tot spectrul.
Dacă vă gândiți la un diamant cu fluorescență albăstruie, priviți-l sub diferite tipuri de iluminare, inclusiv lumina naturală, și comparați-l cu alte diamante de același grad de culoare. Dacă se observă o diferență, vedeţi dacă este plăcută!
Diferența dintre diamantele albe și diamantele colorate cu formă neobișnuită
Când este culoarea un lucru bun? După cum am menționat anterior, diamantele apar în spectrul natural de culori al curcubeului – roșu, portocaliu, galben, verde, albastru, roz, violet și multe altele. Acestea sunt cunoscute sub numele de diamante colorate. Cum am mai precizat, doar 1 din 10.000 de diamante posedă culoare naturală, iar cu cât culoarea este mai intensă, cu atât diamantul este mai rar și mai valoros. Diamantele de culoare deosebită sunt clasificate pe o scară separată de culori și pot fi chiar mai valoroase decât diamantele albe.
Claritatea diamantului
Claritatea diamantului este evaluarea micilor imperfecțiuni de la suprafață și din interiorul pietrei. Defectele de suprafață sunt numite pete, în timp ce defectele interne sunt cunoscute ca incluziuni. În cele mai multe cazuri, frumusețea unui diamant nu este afectată în niciun fel de acestea, deoarece majoritatea incluziunilor nu pot fi văzute cu ochiul liber. Când se referă la incluziuni, specialiștii folosesc adesea sintagma „caracteristică internă” în loc de termenul „defect”. Caracteristicile interne sunt cele care dau caracterul unui diamant natural. De asemenea, este important să rețineți că diamantele cu cele mai puține și mai mici incluziuni primesc cele mai înalte grade de claritate și etichete de preț mai mari tocmai pentru a reflecta acest lucru.
Toate diamantele sunt unice, nu perfecte. Sunt alcătuite sub pământ, prin presiune și căldură enorme. Incluziunile naturale și petele sunt inevitabile.
Claritatea diamantului se împarte în 6 categorii, cu un total de 11 grade de claritate.
I1, I2, I3 – Diamante cu incluziuni.
Diamantele din aceste categorii au incluziuni evidente, care probabil vor fi vizibile și vor avea un impact asupra frumuseții.
SI1, SI2 – Diamante cu incluziuni puține (SI).
Incluziunile sunt vizibile la o mărire de 10 ori.
Incluziunile SI2 pot fi detectabile cu ochiul liber, mai ales când sunt privite din lateral.
VS1, VS2 – Diamante cu foarte puține incluziuni (VS).
Incluziuni minore, variind de la dificil (VS1) la oarecum ușor (VS2), se văd, de asemenea, la mărire de 10 ori.
VVS1, VVS2 – Diamante cu foarte, foarte puține incluziuni (VVS).
Diamantele VVS au incluziuni minuscule, care sunt dificil de văzut chiar și pentru ochii antrenați sub o mărire de 10 ori.
IF – Diamante fără pete interne.
Unele mici pete de suprafață pot fi vizibile la microscop pe diamantele IF.
Dacă diamantele nu au incluziuni în piatră, doar caracteristicile suprafeţei stabilesc gradul de claritate.
FL – Diamante fără pete interne sau externe.
Mai puțin de 1% din toate diamantele au claritate FL.
Un diamant fără pete este incredibil de rar, deoarece este aproape imposibil să găsești un diamant 100% fără incluziuni.
Ce este forma diamantului?
Forma se referă la conturul geometric și la forma fizică, generală, a unui diamant. Fiecare formă are propriile atribute și specificații de tăiere, care joacă, de asemenea, un factor important în aspectul general al pietrei.
Care este cea mai bună formă de diamant?
O formă nu este neapărat mai bună decât alta. Pentru fiecare formă, tăietura poate varia de la ideală la slabă, ceea ce înseamnă că refracția și dispersia luminii vor varia în consecință.
Diamant rotund (briliant)
Această formă a impus standardul pentru toate celelalte forme de diamante și reprezintă mai mult de 75% din totalitatea diamantelor vândute, cele 58 de fațete dau maximum de strălucire.
Diamant oval
O formă perfect simetrică și un design popular în opţiunile femeilor cu mâini mici, dând iluzia alungirii degetelor.
Diamant marchiz (marquise)
Inspirat de zâmbetul Marchizului de Pompadour și purtat pentru prima oară de Ludovic al XIV-lea, este minunat purtat singur sau cu alte diamante mai mici.
Diamant inimă (heart)
Simbol al romantismului, frumusețea taieturii depinde de îndemânarea umană.
Diamant smarald (emerald)
Acest tip de diamant are o formă rectangulară, cu tăieturi la colțuri. Culoarea devine mai vizibilă în acest tip de tăietură, la fel ca și claritatea pietrei.
Diamant prinţesă (princess)
Are o formă pătrată sau rectangulară, cu numeroase fețe strălucitoare. Este un tip nou de taietură și deseori se regăsește în inelele de logodnă. Datorită design-ului, acest tip de tăietură necesită direcționarea greutății (70-78%) către adâncimea diamantului pentru a-i dărui o mai mare strălucire.
Diamant strălucitor (cushion)
Această tăietură pătrată sau rectangulară combină eleganța tăieturii smarald cu strălucirea celei rotunde și cele 70 de fețe maximizează efectul culorii refractate. De asemenea, procentajul adâncimii se situează între 70-78%.
Greutatea în carate
Adesea, când oamenii aud termenul „greutate în carate”, ei cred că se referă la dimensiunea diamantului. În realitate, această unitate de măsură, caratul, se referă la greutatea diamantului, nu la cât de mare este piatra. Un diamant de un carat este egal cu 200 de miligrame sau 0,2 grame și cântărește aproximativ la fel ca un sfert de stafidă. În funcție de forma diamantului și de modul în care este tăiat, două diamante de un carat pot avea dimensiuni destul de diferite.
Ce este certificarea diamantelor?
Certificarea este modul în care puteți fi sigur că obțineți un diamant de calitate, care este clasificat cu precizie.
Pentru a obține un certificat internațional de calitate, pentru un singur diamant, costul este între 150 – 300 Euro. Din acest considerent, toate diamantele cu carataje până în 0,30 ct vin însoțite de un certificat de autenticitate din magazinul Charleroi. În rest, fiecare diamant cu carataj de la 0,30 ct în sus este însoțit de certificat de la unul dintre cele trei laboratoare gemologice, acreditate: GIA (SUA), HRD (Belgia), IGI (Italia).
Vă mulţumim pentru interes şi nădăjduim că v-am fost de folos pentru o informare corectă!